Warsztaty kuchni molekularnej, czyli połączenie gastronomii z nauką
Kuchnia molekularna jest w Polsce młodym zjawiskiem, które dopiero zaczyna się odkrywać przed szerszą publicznością. Wykorzystuje ona wiedzę naukową z zakresu chemii i fizyki do przygotowywania potraw. Celem tych doświadczeń jest uzyskanie możliwie najbardziej czystych smaków często nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.
Makaron tagliatelle z whiskey, shoty z żubrówki z lodowego kawioru z musu jabłkowego przygotowanego w ciekłym azocie, sferyczne ravioli z sera mozarella na galaretce pomidorowej, kawior owocowy z pianką z mleka kokosowego, Sorbet z Mojito – to tylko niektóre propozycje naszego molekularnego menu.
Do pokazów używamy często ciekłego azotu, którego temperatura sięga -195,8 st. Celsjusza. Dzięki temu przygotowujemy np. sorbety owocowe w czystej postaci. Wszystkie potrawy są bardzo ciekawe, widowiskowe i oczywiście smaczne!
Pokazy Kuchni molekularnej są doskonałym wydarzeniem, które pasuje do długich szkoleń, konferencji i imprez integracyjnych jako ciekawy przerywnik. Wszystkie potrawy które przygotowujemy na oczach uczestników są serwowane do degustacji, a jako dodatkowy element pokazu można dołączyć bufet molekularny.
Pokaz może być bardzo elastyczny, jeśli chodzi o długość jego trwania. Dlatego też w dłuższych ramach czasowych może przybrać formę warsztatu wraz z wtajemniczeniem i przekazaniem podstawowych zasad gotowania.
Zapraszamy na na niezwykłe Warsztaty kuchni molekularnej!
CZEGO MOŻESZ OCZEKIWAĆ NA IMPREZIE ?
| |
| |
| |
| |
| |