Wyprawy motywacyjne / Wycieczki kulinarne

Włochy. Piemont – w krainie trufli i Barolo

deatour – podróże kulturowe

Włochy

W krainie trufli i Barolo
Kulinarny spacer po miastach Piemontu
4 dni

Piemont, kraina leżąca u podnóża Alp, otoczona słynnymi czterotysięcznikami (Mont Blanc, Gran Paradiso, Matterhorn), w krajobrazie dominują wzgórza pokryte winoroślą.
Od tysiącleci rejon ten ceniony jest przez ludzi na całym świecie za unikalne tuber magnatum, wspaniałe trufle białe z Alby, jedne z najrzadszych smakołyków świata jak i światowej klasy wino Barolo i Barbaresco.
Urzeka małymi, uroczymi miasteczkami, rozproszonymi po regionie, których historia często sięga cesarstwa rzymskiego. Obecna średniowieczna zabudowa miasteczek, zachwyca bogactwem form jak i klimatem wiecznych piemonckich winorośli i tradycji kulinarnych.

Program

1 Dzień – Przylot do Mediolanu – Alba
Przylot na lotnisko w Mediolanie. Zwiedzanie miasta. „Poemat w marmurze”, tak określają gotycką katedrę Pizza del Duomo jej miłośnicy. Mediolan to przede wszystkim La Scala – XVIII wieczny Teatr Operowy.
Od czasu powstania w 1778 r. grywane są w nim największe sztuki operowe świata, a wiele z nich, jak dzieła operowe Verdiego czy Rossiniego, powstawało właśnie z przeznaczeniem wystawienia w tej operze. Renesansowy kościół Santa Maria delle Grazie kryje w sobie słynny fresk Leonarda da Vinci „Ostatnia wieczerza”. Transfer autobusem do miejscowości Alba, w której znajduje się hotel. Alba – średniowieczne miasto, słynące ze wspaniałych winnic, wzgórz Monferrato, jak i najszlachetniejszych białych trufli. Urzeka typowym, piemonckim krajobrazem, średniowieczną zabudową i tradycjami regionu. W pobliżu przepływa rzeka Tanaro, nadając mu sielankowy charakter. Nocleg i kolacja w hotelu w Albie.

2 Dzień – Alba – Gospodarstwo truflowe – Centrum miasta
Alba słynie ze swoich kulinarnych tradycji, przepisów pielęgnowanych od wieków.
Rano udamy się na prawdziwą ucztę! Odwiedzimy jedną ze słynnych piemonckich piwnic, zajmującą się obróbką trufli. Będą mogli Państwo zaobserwować w jaki sposób przygotowuje się do spożycia jedne z najdroższych grzybów świata, a także zakupić ekskluzywne pamiątki i smakołyki produkowane z trufli.
Jeśli trufle, to również i wino! Udamy się na wzgórza Monferrato, aby skosztować Barolo – jednego z najlepszych win w regionie, z którego Alba słynie nie tylko w Europie. Po tak bogatej uczcie przyjrzymy się średniowiecznej zabudowie miasta.
Uwagę zwraca wspaniały kościół Chiesa di San Lorenzo, a także średniowieczne wieże, charakterystyczne dla miasta. Jedna z nich, zamożnej rodziny Adels, jest jednym z najbardziej prestiżowych obiektów rejonie.
Udamy się na spacer Via Maestra, główną uliczką miasta, słynącą z licznych sklepów , cosobotnich targów, a także kulinarnych wydarzeń. Nocleg i kolacja w hotelu w Albie.

3 Dzień – Asti – Fabryka Torrone – Zamek Grinzane Cavour
Przejazd do Asti, leżącej 40 km na północ – kulinarnego skarbu północnych Włoch.
To tu wyrabiane są najwyższej klasy sery, wina i słynny Vermouth.
Zobaczymy również zabytki z czasów panowania rzymskiego : starożytne bramy, jak i średniowieczne, gotyckie katedry i pałace.
Po degustacji szampana wybierzemy się do fabryki produkującej jedne z najpopularniejszych w kraju deserów – Torrone, aby spróbować włoskiego smakołyku i przyjrzeć się etapom jego produkcji.
Z fabryki Torrone udamy się do zamku Grinzane Cavour, gdzie odbywają się coroczne licytacje drogocennych trufli. Będą mogli Państwo spróbować lokalnego wina.
Na zakończenie kulinarnej przygody zapraszamy na kolację, która odbędzie się w hotelu. Skosztujemy lokalnych dań, delektując się słynnym Barolo.
Nocleg i kolacja w hotelu w Albie.

4 Dzień – Mediolan – Powrót do Polski.
Transfer na lotnisko w Mediolanie i wylot do Warszawy.

Cena obejmuje:

  • lot Warszawa – Mediolan – Warszawa (linie LOT)
  • pilotaż w j. polskim
  • transfer autokarem z lotniska w Mediolanie do hotelu w miejscowości Alba i z powrotem na lotnisko w dniu wylotu
  • transfery autokarem podczas realizacji programu
  • 3 noclegi ze śniadaniem w hotelu 3-gwiazdkowym w Albie
  • 2 x kolacja w hotelu
  • 1 x kolacja w tradycyjnej restauracji wraz z winem
  • degustacja trufli w zakładzie przetwórczym
  • zwiedzanie tradycyjnej winnicy i degustacja wina Barolo, Muscato
  • zwiedzanie wytwórni serów w Asti i degustacja wraz z miejscowym vermouthem
  • zwiedzanie wytwórni produkującej jedne z najpopularniejszych w kraju deserów – Torrone i degustacja
  • zwiedzanie wytwórni wina musującego Canelli i degustacja
  • zwiedzanie Alby
  • zwiedzanie zabytków Asti
  • zwiedzanie Mediolanu i kościoła Santa Maria delle Grazie ze słynnym freskiem Leonarda da Vinci „Ostatnia wieczerza”
  • ubezpieczenie KL i NW


CENY USTALAMY INDYWIDUALNIE W ZALEŻNOŚCI OD TERMINU ORAZ ILOŚCI OSÓB!

Jeśli zależy Ci na tym, by komunikacja w Twoim zespole pracowniczym została poparta przez team building z prawdziwego zdarzenia, skontaktuj się z naszym biurem podróży Joytrip.eu, a zorganizujemy dla Ciebie najlepszy tego rodzaju event. Podobnie ma się rzecz z imprezami integracyjnymi, imprezami dla firm i wyjazdami motywacyjnymi. Każdy klient i partner powinien czasem odczuć coś więcej niż tylko prostą zależność finansową. Impreza firmowa wybrana z bogatej oferty Joytrip to idealne remedium w tej sytuacji.Jako biuro podróży zajmujemy się organizacją imprez outdorowych, wycieczek firmowych oraz wyjazdów integracyjnych. Każdemu z oferowanych przez nas scenariuszy imprez towarzyszyć będzie dobra zabawa i integracja na wesoło, ale można również uzupełnić je o dowolne szkolenia firmowe czy kongres. Nie ma przecież nic lepszego niż wspaniały, pełen śmiechu i tańca bankiet, po wyczerpującej intelektualnie konferencji. Usługi cateringowe oraz baza techniczna jaką oferują współpracujące z nami firmy stoją na najwyższym poziomie.
Wysyłam...